Rafa Xambó, prologuista del llibre, estrena bloc amb Comunicant la Revolta

El professor de la Universitat de València, Rafa Xambó, estrena bloc anomenat “Falques” amb un article sobre Comunicant la Revolta que copiem ací baix:

“Moviments socials i mitjans de comunicació al País Valencià és el subtítol que acompanya aquest llibre del professor de sociologia Xavier Ginés. Hi podeu trobar 17 entrevistes en les quals s’analitza i es discuteix sobre el paper central que la comunicació, tant interna com externa, juga en les estratègies dels moviments socials al País Valencià. S’hi parla amb destacats activistes de moviments com Salvem el Botànic, Per l’Horta, Ja en tenim prou, Xúquer Viu, amb persones que han participat en diversos projectes alternatius, Xavi Sarrià(Vilaweb) , David Segarra (L’Avanç)  i amb periodistes dels mitjans convencionals com  Levante-EMV, Canal 9, TVE, El Mundo, o no tan convencionals, com ara, El Temps, Infotv o Ràdio Klara. I també l’eclosió que va significar el 15-M amb tots els seus clarobscurs. Un instrument molt útil per a activistes, estudiosos i públic en general que ha editat Edicions 96
Des de fa uns pocs anys, un reduït grup de professors i professores de sociologia de la Universitat de València entre els quals em trobe, treballem en l’anàlisi de l’evolució, estratègies, reivindicacions, fòrmules comunicatives, aliances, etcètera que els moviments socials han bastit durant les darreres dècades. És una tasca per a la qual cal persistència i humilitat tal com nosaltres ho entenem. Els investigadors socials ens situem en posició d’igualtat amb els activistes dels moviments -de fet, també som activistes-, anem per feina amb el propòsit de contribuir a millorar els instruments a disposició de les polítiques de contestació a l’ordre dominant i de transformació social. No tenim cap veritat revelada i som conscients que només acaba sent efectiu i transformador allò que els i les activistes assumeixen en el procés d’anàlisi i reflexió col·lectiva. No cal cap dictat.
Amb aquest principi epistemològic per davant, ens trobem amb dues conseqüències immediates: l’una, que cap banc, caixa d’estalvis o conselleria posarà un gallet per finançar la recerca, i l’altra, que aquesta feinada no tindrà cap efecte promocional sobre els nostres currícula acadèmics, més aviat, fins i tot al contrari. Certament, hi ha col·legues que escriuen sobre moviments socials amb rendiment acadèmic, però, llavors, actuen com a depredadors que lliuren a uns altres la informació, els clients que la paguen, o la codifiquen de forma inintel·ligible per als estudiats, la retòrica acadèmica.
No és el nostre cas i, òbviament, no és el cas del company Xavier Ginés. Per primera vegada, els moviments socials del País Valencià, els quals han estat molt estudiats, han trobat el retorn d’allò que se’ls ha extret. Amb aquest llibre, es pot explorar la fecunda i densa xarxa de moviments socials que han crescut com a bolets en aquest temps de rapinya i devastació del territori. S’hi pot aprendre de les experiències d’èxit i de les derrotes, millorar les tècniques comunicatives al servei de la visibilitat social, s’hi pot reseguir els principals esdeveniments de les lluites ciutadanes al País Valencià i, sobretot, concloure que la lluita que no es comunica bé és una lluita perduda.
A més, el llibre s’acompanya d’un pròleg que he escrit jo mateix, una introducció teòrica de l’autor i una guia prou completa de mitjans alternatius al País Valencià”.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s